Gliste kod djece: simptomi i liječenje

Crv provalama u dječjoj dobi – jedan od najčešćih i podcjenjivati na opasnosti od bolesti. Crvi kod djece izazivaju ne samo nedovoljan unos hranjivih tvari u organizam, ali i postaju uzrok alergijskih reakcija, kroničnih pijan, smanjenje imuniteta, bolesti i oštećenja organa gastrointestinalnog trakta. Znakovi parasitosis razvija odmah, dulje vrijeme bolest može biti bez simptoma ili s neizražen kliničku sliku i odrediti samo ako je laboratorijskim analizama.

Gliste kod djece

Učestalost i vrste helminata

Općenito je prihvaćeno da je helminthiasis, infekcija crvi – to je bolest, više se odnose na ljude iz društvenih slojeva ispod prosjeka, koji žive u nehigijenskim uslovima, često u kontaktu sa zaraženim životinjama ili tlo. Međutim, prema statističkim podacima, samo u europskim zemljama, crvi su otkrili kada pregledu kod svakog trećeg pacijenta.

U prirodi postoji više od 300 vrsta helminata, više od 70 vrsta je rasprostranjena u Rusiji, a ostatak može prodrijeti u ljudsko tijelo tijekom putovanja u egzotične zemlje. Među svim vrstama crva-parazita, sposobni postojati u ljudskom tijelu emitiraju tri grupe:

 • nematoda koje se odnose na okruglom helminths, neke od najčešće korištenih parazita u djece (pinworm, canes ad certamina provocabant, Trichinella, roundworm);
 • traka (flat) gliste koje se odnose na cestode (razne vrste trakavice, trakavice i Echinococcus);
 • paraziti-peraje ili trematodes, postaje razlog opisthorchiasis, fascioliasis, chistosos, paragonimoz i tako dalje

U većini slučajeva crvi parazitske i razmnožavaju se u odjelima crijeva, međutim jaja i larve mogu objavljeno od nedostatka krvi u različitim organima u tijelu. Često pate od okolne organe probavnog trakta: jetra, žučni mjehur, međutim paraziti mogu naseljavati mišićno tkivo, pluća, mozak.

Uzrok pojave crva

Helminthiasis: putevi zaraze

Načini zaraze crvi ovise o značajkama njihovog razvojnog ciklusa. Za neke grupe helminata čovjek je glavni "majstor" u tijelu koje žive i razmnožavaju se, za druge – middleware karika. U pojedinim slučajevima parazita potrebno je sazrijevanje jaja u tlu ili u drugim uvjetima. Ali osnovno pravilo zaštite od zaraze je higijena, stanje koje se u djetinjstvu trenutno ne uvijek.

Dječji doba – razdoblje, kada je stabilan imunitet još nije formirana, što znatno povećava vjerojatnost zaraze parasitosis. Želja isprobati sve na okus, višestruki kontakti sa zemljom, pijeskom, svim predmetima povećavaju vjerojatnost prodora jaja helminata u tijelo djeteta.

Najčešći crvi – pinworms i roundworm – prenose se u masna rukama, mogu ostati na temama predmeta (vrata olovke), dospjeti u unutrašnjost tijela s hranom (loše oprati ribizle, zeleno povrće, povrće). Također postoji mogućnost širenja helminata u dodiru sa zaraženim osobom ili životinjom ili postojanje u neposrednoj blizini s njima.

Pinworms – neke od helminata, izazivaju reinvasion: svrbež, koji uzrokuju ženke pinworms u procesu odgodu jaja izvan anusa, čini bolan na dodir, trljanje, grebanje nadraženu površina i distribuirati jaja parazita na donje, posteljinu, odjeću, predmete, površine. Kada ponovo proguta jaja ostaju na rukama ili krevetu, događa reinvasion, self-infekcija pacijenta. Primarna infekcija djecu pri tome se najčešće događa u dječjim ustanovama, na igralištu, u pretrpanim malu djecu.

Koji faktori povećavaju rizik od infekcije helminths?

 • U nedostatku higijene ruku: preskakanje pranje ruku nakon povratka s ulice, od gostiju iz wc-a, prije nego bilo koji obrok.
 • Naviku gristi nokte, sisa nožne prste, zadržati u ustima različitih predmeta (olovke, olovke, igračke i slično).
 • Dostupnost kućnih ljubimaca u posjetu van: čak i kada je pravovremeno anthelmintic terapije psi i mačke mogu distribuirati jaja crv doveo sa ulice na nogama, dlake.
 • Nepridržavanje pravila za obradu povrća, voća, bobičastog voća, zelenila prije konzumacije.
 • Niska razina higijene u kući: nošenje u ulici cipela, neblagovremen pranje podova i svjetlosnom senzoru)
Helminthiasis

Gliste kod djece: razni simptomi i liječenje crvi

Mnoge vrste parazita u dugo vremena ne pogoduju formiranju eksplicitne kliničke slike eliminare: cilj parazit – postojati tako da ne bude primjećen je posjednik-nositelj. Tako vesela simptomi helminthiasis se može primijetiti samo u slučajevima kad je zaraza množina (na početku ili zbog dugotrajnog tajnog razdoblja) i/ili dijete smanjena imuniteta, postoje srodne bolesti, protiv kojih helminthiasis očituje više izgovara. Privatna situacija – infekcija egzotičnim vrstama parazita, koji uzrokuju snažne reakcije organizma.

Opći znakovi crvi kod djece:

 • povećan apetit bez povećanja tjelesne mase;
 • pojačano izlučivanje sline;
 • manifestacije dispepsija crijeva, nadutost, luta stolica, mučnina, bolnih senzacija u području želuca, desnog hypochondrium, grčeve crijeva;
 • vrtoglavica, glavobolja, umor;
 • sklonost ka alergijskim reakcijama, koje nije bilo ranije, ili više oštre manifestacije alergije;
 • osjetljivost, razdražljivost, poremećaji spavanja, pažnje, memorije povezane s pijan proizvodima života helminata;
 • lomljive, gubitak kose, snop nokte u razvoju beriberi i nedostatak željeza ;
 • česte upalne procese u nazofarinksa (sinusitis, upala sinusa, upala grla i svjetlosnom senzoru), genitalija, pogotovo kod djevojaka zbog anatomski blizini vagine i anusa.

Kada je zadobio helminthiasisх kod djece došlo je zaostatak od dobnih normi u visini, težini, razvoju, poremećaj aktivnosti i bolesti organa probavnog trakta, simptomi su izraženiji intoksikacije, anemije, alergije, česte respiratorne bolesti bakterijske i virusne etiologije, neurološke abnormalnosti.

Prvi simptomi obično se manifestiraju kasnije 2-4 tjedna nakon ulaska jaja crva u organizam. Oni se razlikuju u zavisnosti od broja parazita, razine zaštitnih snaga i zdravstveno stanje djeteta, kao i na vrste helminata. Tako, pinworms uzrokuju noćni svrbež u području anusa, što doprinosi poremećajima spavanja. Kada toxocarosis prepoznatljivim simptomi su kašalj bez znakova organa za disanje bolesti, groznica stanje, vjerojatno napadaje gušenja i alergijske reakcije.

Rasprostranjeno mišljenje o tome što je bruksizam, škripanje zubima u snu – znak prisutnosti crva u tijelu, opovrgnuo od strane medicinske struke. Fenomen bruksizam povezan sa značajkama živčani sustav čovjeka. Iako su crvi, posebno pinworms, može poremetiti san i potaknuti neuroticism dijete, bruksizam nije dokaz crvных gljivica. Liječenje ovog fenomena bave neuroznanstvenici i stomatolozi.

Kada je zadobio helminthiasisх svi ljudi se razvija klinička slika trovanja organizma.

Kako razumjeti da je dijete gliste

Dijagnoza crvi

U većini slučajeva helminthiasis u djece dijagnosticira se zahvaljujući godišnji preventivno ankete stolice na jaja crv. Međutim, to nije najsigurniji način: ako imate simptomatologije i u negativnom analizi treba imati na umu da nisu sve vrste helminata mogu se odrediti na sličan način. One vrste koje nesu jaja, također mogu izbjeći otkrivanje pri laboratorijskim ispitivanjima, kao i učestalost parenja se ne može mjeriti s vremenom analize. Poznati su i slučajevi gdje se u tijelu nalaze jedan ili više gay osobe nisu u stanju se razmnožavaju, međutim, uzrokuju štetu tijekom cijelog životnog ciklusa.

Kada negativne analizama stolice preporučuje se nošenje ponovno istraživanja kroz 2-3 tjedna. U popis preventivnih istraživanja obuhvaća analizu na prisustvo jaja crv i struganje na enterobiasis. Osumnjičen za dostupnost helminata možete također prema rezultatima analize krvi su: visoka razina eosinophils u kombinaciji sa smanjenim hemoglobina u većini slučajeva znači prisutnost parazita u tijelu.

Za daljnju dijagnozu mogu se primijeniti bioloških istraživanja sluz, žuč, urina, coprogram fecal mase.

Za daljnju dijagnozu kada sumnjate na Echinococcus istražuju organi peritoneum ultrazvučnih i/ili x-zrake metoda. Opisthorchiasis dijagnosticira uz pomoć analize sadržaja crijeva i dvanaesnika istraživanja.

Pojasniti vrsta parazita i nanijeli im naškoditi tijelu pomažu imunoloških istraživanja. Nakon točne dijagnoze odabrana metoda terapije.

Lijek načine liječenja crvi kod djece

Terapija pri helminthiasisх temelji se na dva načina: oslobođenje od parazita i detoksikacija organizma, smanjenje ili adtritio zla, primjenjuje postojećim crvi.

Za smanjenje težine simptoma intoksikacije imenuje vitaminskih preparata (U, S), željezo, vitaminsko-mineralne komplekse, otopina glukoze, tečaj infuzija gemodeza i svjetlosnom senzoru, U nekim slučajevima, što je prikazano primjena diuretik, antihistaminika. Kada porazu srčani mišić, tkivo jetre mogu se primijeniti hormonska sredstva.

Kao terapiju održavanja propisana chelators, zaključak iz GIT otpadne proizvode parazita, enzim proizvodi koji doprinose unapređenju procesa probave i rada organa, itd.

U svim helminthiasisх izrazito se ne preporučuje primjena lijekova široku akciju kod djece. Lijekovi koji uzrokuju smrt parazita, utječu i na ljudsko tijelo, tako da izbor lijeka i njegova doza treba pristupiti s oprezom.

Domaće i narodne tehnike za oslobođenje od crva strogo se ne preporuča zbog nedostatka dokazni baze i mogućnosti točno izmjeriti dozu i vjerojatno utjecaj na dječji organizam.

Načela terapije kod helminthiasisх

U većini slučajeva kod terapije helminthiasis kod jednog člana obitelji liječenje je potrebno provoditi za sve koji žive na ovom području odrasle i djecu. To se ne odnosi samo na visoko-zarazna askaridoza, ali i prema drugim vrstama crvi. Lijekovi za svakog člana obitelji i pokupi liječnik, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju.

Ako u kući postoji životinje, oni bez iznimke provode deworming tretman, bez obzira na vrijeme nakon provedene prevencije.

U prostoriji gdje boravi bolesnik dijete, potrebno je napraviti dnevni higijenske čišćenje, po mogućnosti na vrijeme liječenja je ukloniti sve tepihe, plišane igračke, pokrivači. Krevet i čarape rublje, osobne ručnike mijenjati što češće (gaćice – dvaput na dan), nakon što je oprao sve rublje potrebno je pažljivo milovati.

Higijena

Treba pratiti poštivanje pravila higijene: oprati ruke nakon svakog posjeta wc-om i sobe, povratak s ulice, koristiti samo za osobne ručnike, kratko izrezati nokte. Bez poštivanja pravila terapija može biti neučinkovit zbog stalne dostupnosti izvora zaraze u okruženju pacijenta.

Prevencija zaraze crvi

Na mjere prevencije u prvom redu uključuju osobnu higijenu. Najčešće jaja crv se prenose u oralni šupljina s ruke, i pranje ruku pomaže u sprečavanju većina slučajeva zaraze.

Do drugih preventivnih mjera baš uključuju:

 • pažljivo (ne manje od 2-3 minuta pod tekućom vodom), pranje voća, povrća, lima zelenila prije jela, ako se pretpostavlja da konzumiranje u sirovom obliku;
 • duga toplinska obrada riječna riba (40-60 minuta) prije konzumiranja hrane;
 • redovna preventivna anthelmintic terapija kod domaćih životinja;
 • ukupna čistoća u kući u skladu sa sanitarno-higijenske norme.