Lijekovi za parazite: ispravan tretman za helminthiasis

Prisutnost parazita u tijelu dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. To uključuje razvoj alergija, opću iscrpljenost i smanjenje imunološke obrane, stanje hipovitaminoze i anemije, kao i poremećaje živčanog sustava, neuroze, nesanicu i loš apetit. Ispravan tretman usmjeren protiv parazita, njihovih ličinki i jajašaca, kao i uporaba lijekova koji će obnoviti metaboličke procese poremećene prisutnošću nepozvanih gostiju u tijelu, može eliminirati sve ove manifestacije.

Riješenje parazita: opći principi

liječnik muškarcu propisuje lijek protiv parazita

Prije svega, liječenje je usmjereno na potpuno oslobađanje tijela od crva i njihovih ličinki. Ako barem jedan parazit ostane u tijelu, to može dovesti do ponovne infekcije. Ovdje su neophodni samo lijekovi, a to je zbog činjenice da se mnogi paraziti prenose prljavim rukama. S tim u vezi, čak i ako je pacijent popio lijek za parazite, ali istodobno zanemaruje pravila osobne higijene i stalno je u kontaktu s izvorom parazita (ljudima ili životinjama), moguća je brza ponovna infekcija .

Stoga se liječenje parazita sastoji od dvije obvezne komponente:

  • Korištenje parazitskih lijekova za njihovo uklanjanje iz tijela.
  • Sprječavanje ponovne infekcije (osobna higijena, dezinfekcija kuće, osobnih stvari i površina, tretiranje svih članova obitelji, kućnih ljubimaca).

Osim toga, često postoji potreba za dodatnom terapijom za one poremećaje koje parazit uzrokuje svojom prisutnošću u tijelu.

Liječenje protiv parazita

posjetite liječnika zbog parazita u tijelu

Osnova terapije protiv parazita koji su pronađeni u tijelu je upotreba antiparazitskih lijekova. Ovi lijekovi mogu utjecati na odrasle osobe i njihova jajašca i ličinke. Odabirom lijekova protiv parazita treba se baviti isključivo liječnik nakon što dobije rezultate svih potrebnih pregleda i procijeni opće stanje pacijenta. Zabranjeno je samoprimjenjivanje lijekova protiv parazita i za liječenje i za prevenciju crva, a to je zbog nekoliko čimbenika. Prvo, svi lijekovi protiv parazita pripadaju posebnoj skupini kemoterapeutskih sredstava, imaju snažan toksični učinak na žive organizme. I ljudsko tijelo u tom pogledu nije iznimka. Pogrešno doziranje ili odabir lijekova može oštetiti jetru ili bubrege, a helmintu uopće ne naštetiti.

Drugo, liječnik izračunava dozu na temelju dobi i težine, koristeći lijek protiv parazita u kratkom tečaju i najveću dopuštenu i sigurnu dozu.

Treće, prema rezultatima analize odabran je lijek za parazite, koji će biti učinkovit u ovom konkretnom slučaju, budući da različite vrste crva (kao i njihove ličinke i jaja) umiru od različitih vrsta lijekova.

Lijekovi za parazite: klasifikacija lijekova

propisivanje lijeka za parazite

Lijekovi koji utječu na parazite i njihove ličinke, jajašca, podijeljeni su, ovisno o učinku na određene skupine crva, u nekoliko klasa.

Prva skupina je lijek protiv parazita koji utječe na klasu nematoda. Podijeljeni su u dvije potklase:

  • Lijekovi koji djeluju protiv crijevnih nematoda.
  • Lijekovi koji djeluju na ekstraintestinalne vrste nematoda.

Druga skupina uključuje lijekove koji štetno djeluju na klasu cestoda. Oni također spadaju u dvije podskupine:

  • Lijekovi koji djeluju na crijevne parazite.
  • Lijekovi koji dovode do uništavanja cestoda izvan lumena crijeva.

U treću skupinu spadaju svi oni lijekovi protiv parazita koji djeluju na metilje. Oni su također podijeljeni u potkategorije:

  • Lijekovi koji djeluju na crijevne parazite.
  • Lijekovi koji dovode do uništavanja cestoda izvan lumena crijeva.

Posebno mjesto zauzimaju lijekovi iz četvrte skupine, koji pripadaju širokom spektru djelovanja. To znači da će takav lijek protiv parazita biti učinkovit protiv većine poznatih helminta.

Komplementarna terapija: liječenje alergija, poboljšanje dobrobiti

lijekovi za parazite u tijelu

Uz antiparazitsko liječenje, lijekovi se često koriste za poboljšanje stanja pacijenta, normalizaciju dobrobiti i općenito jačanje učinka. Osim toga, zbog jake alergizacije tijela kada je zaraženo parazitima, također je indicirano liječenje alergija određenim agensima. Alergija se javlja kao odgovor na prodor i razmnožavanje parazita, stranih tijelu, može se pogoršati tijekom razdoblja masovne smrti parazita. Stoga se antihistaminici ponekad propisuju kao prevencija pogoršanja alergija u pozadini liječenja helminthiasis.

Da biste ublažili opijenost, uklonite otpadne tvari i antigene parazita, posebno ako postoji izražena alergija, dok je uzimanje anthelmintičkih lijekova indiciran istodobni unos antihistaminika i sorbenata. Štoviše, sorbiranje i antialergijska terapija započinju otprilike tri dana prije uzimanja glavnog lijeka i nastavljaju se najmanje 5 dana nakon njega.

Često helminthiases dovode do poremećaja crijevne mikrobne flore, pa se stoga preporučuje aktivna uporaba fermentiranih mliječnih proizvoda, biljne hrane i preventivnog tečaja probiotika za obnavljanje normalne biocenoze. Tijekom liječenja vrijedi iz prehrane isključiti iritantnu, tešku hranu, gustu hranu i višak proteina. Najkorisnije će biti juhe i lagana variva od povrća, žitarice i mliječni proizvodi. Važno je unositi puno tekućine za aktivno uklanjanje toksina iz tijela.