Vrste parazita koji žive u ljudskom tijelu

Parazit

Sve vrste parazita u ljudskom tijelu štetno djeluju na njegovo zdravlje. Inficiraju organe, hrane se hranjivim tvarima potrebnim za ljudski život i oslobađaju štetne otrovne tvari. Stoga je toliko važno pravovremeno ih se riješiti.


Na ljudsko tijelo utječu razni paraziti, neki žive unutar tijela, drugi na njegovoj površini. Razlikuju se u veličini, načinu na koji ulaze u tijelo, u karakteristikama svoje vitalne aktivnosti.

Koji paraziti žive u ljudskom tijelu? Kako ih se riješiti? Koje preventivne mjere postoje? O tim će se pitanjima raspravljati u nastavku.

Klasifikacija parazita

Ljudski paraziti su vrlo česti, podijeljeni su u skupine:

 1. Endoparazitinazivaju se organizmi koji parazitiziraju u čovjeku. Ova se skupina, pak, dijeli na praživotinje (sastoje se od jedne stanice) i helminte (crve). Najjednostavnije, parazitske u ljudskom tijelu, su ameba, lamblia, Trichomonas, toksoplazma. Što se tiče crva, i ovdje postoji podjela na okrugle crve (nematode), ravne i trakavice.
 2. Ektoparaziti- to su organizmi koji parazitiraju na površini ljudskog tijela - uši, krpelji, buhe, bube. Osim što se hrane ljudskom krvlju, uzrokuju veliku nelagodu (ugrizi, peckanje, rane na koži), nose i prilično opasne bolesti: tifus, antraks, tripanosomijazu i druge.

Jednostanični paraziti:

 1. Giardia. . . Infekcija giardijazom je fekalno-oralni mehanizam. Nakon uklanjanja cista (još nisu formirani paraziti, prekriveni zaštitnom membranom) iz anusa bolesne osobe, šire se na povrće, voće i druge prehrambene proizvode. Kroz loše oprane ruke, ustajalu vodu, nedovoljno oprano voće i povrće, ciste ulaze u ljudsku usnu šupljinu, odakle sigurno dospijevaju u crijeva, gdje se opet pretvaraju u odraslu osobu i opet se množe. Rezultat je začarani krug koji će se nastaviti sve dok se ne osigura odgovarajuće liječenje i ne poštivaju higijenske mjere. Simptomi bolesti su slabost, umor, glavobolja, proljev, bolovi u trbuhu i nadutost. Mogu se pojaviti svrbež u anusu, kožni osip, bronhijalna astma. Patologiju karakteriziraju gubitak kilograma, anemija i slabljenje imunološkog sustava. Liječenje se vrši antiprotozojskim lijekovima. Doziranje propisuje liječnik.
 2. Toksoplazma. . . Infekcija ovim protozoama događa se kontaktom sa zaraženim kućnim ljubimcima. U ovom je slučaju osoba posredni domaćin, budući da se ciklus spolnog razvoja parazita događa u tijelu životinje. Bolest se očituje produljenim povišenjem temperature do subfebrilnih razina, općim znakovima opijenosti, pacijent ima povećane limfne čvorove, pojavljuju se bolovi u zglobovima i mišićima. Također, funkcije gastrointestinalnog trakta i vida su poremećene, središnji živčani sustav može patiti, postoje znakovi bolesti srca i endokrinog sustava. Propisuje se složeno liječenje - antibiotici tetraciklinske skupine i sulfonamidi.
 3. Trichomonas. . . Trichomonas se prenosi spolnim putem, rizik od zaraze kontaktom minimalan je, ali još uvijek postoji. Simptomi bolesti kod žena su svrbež, crvenilo genitalija, osjećaj pečenja i pjenasti iscjedak. Muškarci mogu imati poteškoća s mokrenjem i imati iscjedak. Liječenje - lijekovi protiv trihomonase.

Pinworm je crijevni parazit

Najpoznatiji unutarnji paraziti su pinworms. Žive u crijevima i uzrokuju bolest koja se naziva enterobijaza. Ova vrsta parazita utječe ne samo na ljude, već i na majmune. Rizična skupina - djeca predškolske dobi, prema statistikama, enterobijaza se dijagnosticira u polovici djece od 2 do 10 godina.

Pinworms

Crvi se prenose s osobe na osobu, možete se zaraziti bilo kojim predmetima koje je bolesna osoba koristila ili rukovanjem. Glavni uvjet za prijenos jajašca pinworma nije pranje ruku nakon kontakta, posebno prije jela. Crve, odnosno njihova jaja, mogu nositi muhe i žohari.

Pinworms mogu živjeti samo u crijevima, posebno su ugodni u tankom dijelu, u debelom crijevu i slijepom crijevu. Za parenje, paraziti odabiru ileum, odakle ženka puže kroz anus i polaže jaja u anus. Simptomi pinworms-a u tijelu su svrbež u anusu, alergije, umor, anemija, bolovi u trbuhu, iscrpljenost.

Za liječenje enterobijaze propisani su anthelmintici. Prevencija pinworma temelji se na higijeni ruku. Moraju se prati nakon posjeta bilo kojem javnom mjestu.

Okrugli crvi - okrugli crvi

Duljina odrasle osobe može doseći 40 cm. Okrugli crvi žive u ljudskom crijevu, jajašca im se prirodno izlegu, a zatim nastavljaju svoj razvoj u tlu, gdje ostaju dok ponovno ne uđu u ljudsko tijelo. Prljave ruke i neoprano povrće i voće načini su zaraze okruglim crvima. Jaja okruglih crva prekrivena su ljuskom koja se ne otapa u ljudskom želucu i omogućuje okruglim crvima opstanak i ulazak u crijeva, gdje se razvijaju zrele jedinke.

Roundworm

Ascariasis može dugo biti asimptomatski. Tada se pojavljuju simptomi, koji ovise o mjestu i fazi razvoja parazita. U prvoj, migracijskoj fazi ascariasis, pacijenta brine vrućica, može se pojaviti kašalj s ispljuvkom, kožni osip, migrena, povećani limfni čvorovi, jetra i slezena. U kasnoj fazi, kada parazit već ulazi u crijeva, uočavaju se poremećaji stolice (mogu se javiti dizenterija, simptomi slični koleri, znakovi trbušnog tifusa). Postoje bolni osjećaji u trbuhu, oštar gubitak kilograma i umor.

Široka trakavica

Infekcija ovim parazitom događa se preko ribe. Ovo je srednji domaćin crva. Za infekciju nije potrebno jesti, ponekad je dovoljan samo kontakt sa zaraženom ribom. Zbog toga je toliko važno nakon rezanja ribe vrlo pažljivo rukovati rukama, nožem, daskom.

Široka trakavica

S bolesne osobe na zdravu ne prenose se crvi niti njihove ličinke. Simptomi infekcije su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, povećani ili smanjeni apetit, dispeptični poremećaji. Prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti mjesec ili dva nakon infekcije. Kao rezultat dugotrajne prisutnosti parazita u ljudskom tijelu javljaju se bljedilo kože, glavobolja, pojačani rad srca, smanjen krvni tlak, slabost, anemija. Liječenje je usmjereno na ubijanje crva. Za to se koriste anthelmintici.

Goveđa trakavica

Goveđa trakavica može narasti i do 12 m. Hermafrodit je koji može proizvesti preko 100 000 jajašaca koja se izlučuju u izmet. Jaja padaju u tlo, zatim na biljke, te biljke jede stoka. U tijelu životinje jaja postaju ličinke koje su lokalizirane u mišićima. Ako osoba jede kontaminiranu govedinu, ličinke ulaze u crijeva. Ličinke se ne prenose s osobe na osobu.

Odrasli crvi imaju glavu s četiri vakuumske čaše, vrat i tijelo koje se sastoji od segmenata. Broj segmenata neprestano raste, zreli se segmenti mogu odvojiti od crva i puzati iz ljudskog crijeva.

Goveđa trakavica

Simptomi bolesti su mučnina, povraćanje, dispeptični poremećaji, pojačano slinjenje, vrtoglavica, slabost, nervoza, umor, bolovi u trbuhu neizvjesne lokalizacije, alergije, oscilacije apetita.

Kako bi se goveđa trakavica uklonila iz tijela, postoji shema koja se sastoji od 3 faze: pripremna (čišćenje tijela), liječenje antiparazitnim lijekovima, oporavak (prehrana, biljni lijekovi).

Svinjska trakavica

Osoba se svinjskom trakavicom može zaraziti prljavim rukama, loše skuhanim mesom, prljavom vodom, zaražena osoba može povraćati segmente i ličinke trakavice u okoliš bljuvotinom i izmetom.

Crv može živjeti u ljudskom tijelu do 15-17 godina, lijepi se na crijevnu sluznicu, a njegove se ličinke protokom krvi mogu proširiti po tijelu i pričvrstiti se na bilo koji organ. Posebno je opasno ako ličinka uđe u mozak.

Svinje su posredni domaćin; ljudi koji imaju česte kontakte sa sirovim mesom najviše su izloženi riziku da zaraze tim parazitom. Svinjski lanac može se zaraziti i kontaktom i jedenjem nedovoljno termički obrađenog mesa. Da bi se sve ličinke svinjske trakavice uništile u mesu, meso se mora dugo kuhati ili zamrzavati 2-3 tjedna.

Svinjska trakavica

Svinjska trakavica može utjecati na tanko crijevo, jetru, mozak, vidne organe, mišiće itd. Ako trakavica utječe na vitalne organe, tada osoba može doživjeti paralizu ili čak smrt.

Simptomi svinjske trakavice: pojava alergijskih reakcija, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, slabost, vrtoglavica, glavobolja, gubitak kilograma, svrbež u anusu. Crv inficira crijevnu sluznicu, pa su simptomi vrlo slični enteritisu.

Liječenje se sastoji u uzimanju lijekova koji djeluju paralizirajući na crva, uslijed čega on ne može ostati na crijevnim zidovima i izlazima. Ali istodobno emitira veliku količinu otrovnih tvari, što kod osobe može izazvati anafilaktički šok. Stoga se liječenje smije provoditi samo pod nadzorom liječnika.

Paraziti u ustima

Paraziti u ljudskim ustima najčešće se mogu predstaviti sljedećim vrstama:

 • trihomonas;
 • oralna ameba;
 • Ličinke Diptera (oralna mijaza).

Klinička slika može biti sljedeća:

 • alergije;
 • slabost, gubitak težine;
 • smrdljivi miris iz usta;
 • osjećaj miješanja u grkljanu;
 • svrbež i znojenje;
 • mučnina, gubitak snage.

Crvi koji žive u ustima mogu uništiti zube, stvoriti gnojne naslage na sluznici i jeziku. Liječenje propisuje samo liječnik koji uzima u obzir postojeće simptome, kao i vrste parazita. Preduvjet za liječenje je pregled svih osoba u kontaktu s pacijentom.

Rezimirajući

Iznad nisu uzeti u obzir svi, čak i najčešći paraziti koji mogu živjeti unutar ljudskog tijela. Važno je razumjeti veliku opasnost tog susjedstva: crvi u čovjeku mogu prouzročiti vrlo ozbiljne posljedice i u konačnici prouzročiti smrt svog vlasnika. Stoga je vrlo važno pravodobno dijagnosticirati parazite i riješiti ih se. Što se tiče preventivnih mjera, one se uglavnom sastoje u higijeni i visokokvalitetnom prženju pojedenog mesa.