Koje pretrage treba napraviti na parazite?

Simptomi prisutnosti parazita u tijelu često se mogu činiti nesuvislima i neobjašnjivima, a iako je ta misao zastrašujuća, oni su češći nego što mnogi vjeruju. Na svijetu postoje mnogi organizmi - razne vrste crva, praživotinja koje mogu parazitirati na gotovo svim unutarnjim organima osobe i uzrokovati simptome raznih bolesti. Koje testove poduzeti za parazite i kada to učiniti, možete saznati iz ovog članka.

Kada se moram testirati?

koje testove poduzeti da bi se identificirali paraziti

Najčešće se infekcija parazitskim bolestima javlja kada se jede loše oprano povrće i voće, loše obrađeno meso, riba, sirova voda, kao i kontaktom s kućanstvom kada se koriste zajednički pribor, igračke kod djece.

Postoje sljedeće vrste parazita:

  • Praživotinje (lamblia, ameba, plazmodij malarije).
  • Parazitski artropodi (demodex grinja, uzročnik šuga).
  • Parazitski crvi (helminti).

Najčešće parazitske bolesti uzrokuju helminti (crvi) i javljaju se među malom djecom, vlasnicima kućnih ljubimaca i socijalno ugroženim ljudima.

Glavna značajka parazita je njihovo neupadljivo postojanje u početnim fazama. Dugo vremena nakon infekcije ne manifestiraju se ni na koji način i već u poodmakloj fazi uzrokuju izražene simptome.

Prisutnost parazita u tijelu možete prepoznati po sljedećim manifestacijama:

  • Nadutost, plinovi, zatvor, proljev, bolovi u želucu, crijevima.
  • Smanjen ili povećan apetit, nelagoda nakon jela.
  • Nemotivirani gubitak kilograma.
  • Svrbež kože, neshvatljivi osip, dermatitis, urtikarija.
  • Bljedilo kože, povećani umor ili dijagnosticirana anemija (najčešće nedostatak željeza).
  • Prekomjerni rad, poremećaji spavanja (pospanost, nesanica).
  • Brušenje zuba u snu, dugotrajni kašalj.

Ako se pojave ti simptomi, trebali biste se obratiti liječniku opće prakse i testirati se na parazite.

Koje testove proći na parazitima

testovi na prisutnost parazita u tijelu

Postoje mnoga istraživanja kojima se utvrđuje prisutnost parazita (praživotinja, člankonožaca, helminta) u tijelu.

Budući da su najčešće bolesti helminthiases, najbolji način za testiranje na parazite je test stolice.

Za provođenje standardne studije, pacijent će morati sakupiti tri odvojena uzorka stolice s različitih područja istog dijela u sterilnu posudu i što prije dostaviti biomaterijal u laboratorij. Liječnik-laborant pregledava dobivene uzorke pod mikroskopom i može identificirati i žive parazite i iz jajeta.

Standardna studija izmeta na jajima crva nije uvijek informativna. Zbog osobitosti životnog ciklusa parazita, u testnom uzorku, umjesto jajašaca ili odrasle osobe, mogu biti mrtvi helminti ili njihovi fragmenti koji se ne mogu koristiti za dijagnosticiranje bolesti.

Informativnija je proširena analiza stolice koja koristi lančanu reakciju polimeraze. Ova tehnologija omogućuje otkrivanje DNA helminta čak i ako je mrtav, u hibernaciji ili su samo ulomci organizma ušli u ispitivani materijal.

Da bi se s točnošću moglo reći postoje li paraziti u tijelu ili ne, test se mora provesti najmanje tri puta u različite dane. Točnost pojedine studije, prema statističkim podacima, iznosi 50%, dok se kod trostruke studije povećava na 99%.

Druga, ne manje važna analiza su serološke reakcije - određivanje razine antitijela na parazita. Mogu identificirati akutnu (IgM) i kroničnu ili odgođenu helmintičku invaziju (IgG). Također, mogu utvrditi infekciju parazitima koji se ne mogu naći u fecesu.

Neki helminti parazitiraju u žučnim kanalima, a mogu stvarati i ciste u plućima, jetri i mozgu. Na njih se može sumnjati prema odgovarajućim kliničkim simptomima, a mogu se otkriti pomoću seroloških testova, X-zraka, CT-a ili MRI-a, kao i biopsijom.

Za dijagnozu parazitskih bolesti kože (šuga, demodikoza, određene vrste helminti), struganje i biopsija kože koriste se specifični testovi (jod) i serološki testovi.

Koje testove odrasla osoba treba poduzeti na parazite?

testovi na prisutnost parazita u odraslih

Od odraslih je manja vjerojatnost da boluju od helminthiasis, jer se pažljivije pridržavaju pravila osobne higijene, rjeđe jedu neoprano voće i povrće iz vrta, a imaju i manje kontakta s uličnim životinjama tijekom igara.

Potrebno je uzimati testove na helminthiases za odrasle u prisutnosti određenih nespecifičnih tegoba (uzrujanost želuca i crijeva, dugotrajni svrbež kože, osip, slabost, umor, anemija) za sve pacijente prije prijema u bolnicu, a također redovito u sklopu preventivne studije za određene kategorije radnika.

Uključuju zaposlenike prehrambene industrije, osobe koje rade s djecom (njegovatelji i dadilje u vrtićima, učitelji, voditelji sportskih sekcija). Te bi osobe svakako trebale biti testirane na enterobiasis i ascariasis.

Lovce i farmere treba redovito pregledavati na trihinelozu i strongiloidiozu; važno je da ribari prođu serološki pregled radi otkrivanja opisthorchiasis. Više informacija o tome koje testove treba poduzeti u ovom ili onom slučaju može se dobiti od terapeuta.

Koje testove prenijeti na parazite djetetu

testovi na prisutnost parazita u tijelu u djece

Svako dijete treba proći potpunu dijagnozu kako bi identificiralo crve i propisalo učinkovitu terapiju protiv njih prije pohađanja vrtića i osnovne škole (po prijemu, nakon duže stanke ili bolesti). Također, u predškolskim ustanovama i školama postoje obvezni redoviti preventivni pregledi za otkrivanje helmintičkih zaraza u ranim fazama i sprječavanje njihovog širenja.

Da bi dijagnosticirali helminthiasis, djeca bi trebala uzeti opću analizu izmeta, kao i struganje s perianalnih nabora.

Struganje je prepoznato kao najučinkovitija i najtočnija metoda za dijagnosticiranje enterobijaze (bolesti koju uzrokuju pinworms). Tijekom nje, prije odlaska na zahod i zahod perineuma, iz perianalnih nabora uzima se poseban pamučni tampon, lopatica ili mali komadić prozirne trake, koji se zatim nanosi na staklo i pregledava pod mikroskopom. . U prisutnosti bolesti, laboratorijski će pomoćnik u testnom materijalu pronaći jajašca pinworma.

Liječenje parazitskih bolesti propisuje liječnik ili pedijatar, u teškim slučajevima - stručnjak za zarazne bolesti. S lezijama kože (neki helminti, sa šugom ili demodikozom), terapiju odabire dermatolog.

Važno je ne odgađati kontaktiranje stručnjaka ako sumnjate na parazitsku bolest, jer odgađanje liječenja može dovesti do komplikacija kod samog pacijenta, a također povećava rizik od prijenosa bolesti na druge.